Navision

En Gennemgang af Microsofts ERP System – Navision/Dynamics NAV

I år 2000 fusionerede Navision Software med firmaet Damgaard, for at danne Navision Damgaard A/S. De skiftede så senere navn til Navision A/S. Dette firma blev så overtaget af Microsoft, og udgivet som en af Microsofts ERP-løsninger, under navnet Microsoft Dynamics NAV, tilbage i 2005. Ud over Dynamics NAV har Microsoft også tre andre ERP-løsninger: Dynamics GP, SL og AX, og oveni det har de også en seperat CRM-løsning. Microsoft gik ind i et ambitiøst projekt med, at forene alle fire ERP-løsninger, for at give en enkelt kompakt løsning. Det viste sig dog at være en besværlig proces, så nu understøtter og udvikler Microsoft i stedet alle fire løsninger.

Microsoft Dynamics NAV ERP er primært velegnet til virksomheder der arbejder med distribution og engroshandel, som har brug for branchespecifikke løsninger til at effektivisere deres arbejde. For distributionsindustrien kommer Dynamics NAV med de nyeste funktioner indbygget, som eksempelvis tracking af varer og automatiseret indsamling af data. Det er også velegnet til virksomheder der strækker sig over landegrænserne, takket været faciliteter til håndtering af multinationale transaktioner og funktioner i økonomisk forvaltning , konsolidering af data fra forskellige divisioner og datterselskaber med mere.

Virksomhedsanalysen i Navision ERP understøtter analytiske behandlingstjenester online, med en interaktiv grafisk fremstilling af nøgleindikatorer, trends og mønstre på markedet. Navision ERP-softwarens administrationsprogram giver mulighed for, at designe formularer, tilpasse adgang til menuer og andre funktionaliteter i henhold til roller og ansvar og lignende. Det tillader også administratoren at angive rettigheder til adgang for bestemte datterselskaber og medarbejdere, for derved at skabe et godt fundament for funktion og datasikkerhed. Selv internetadgangen kan overvåges af administratoren.

Systemet bruger en helt almindelig SQL-server som en database, men kan også arbejde med en native databaseserver kaldet Classic. SQL er dog bedre i stand til at håndtere store data, og kommer med avancerede og brugbare funktioner. ERP Navision leveres med mulighed for at udvide selve systemets funktioner og applikationer, og det kan gøres ved hjælp af programmeringssproget Pascal. Det betyder, at Navision ERP let at tilpasse. Der er derudover ikke behov for separate procedurer til håndtering af databasen, da applikationen selv kan håndtere grænsefladen og databasen, hvilket betyder, at der skal bruges mindre tid i forbindelse med tilpasningen i forhold til andre ERP-løsninger.

Ud over distribution og engrossalg, har dette ERP-produkt fra Microsoft-familien også funktioner til økonomistyring, human capital management, supply chain management, supply chain analytics, kundeforvaltning, e-handel, produktion, samt fleksible rapporterings- og analyseværktøjer. Disse funktioner gør det til en komplet ERP-løsning, der er egnet til selv mellemstore virksomheder. Navision ERP har ganske konkurrencedygtige priser på deres licenser, i forhold til anden ERP-software med lignende funktioner og faciliteter. Systemets skalerbarhed er også blevet værdsat hos brugerme, og det kan vokse i takt med, at virksomhedens behov vokser eller forandre sig.